sumber kewangan

Saturday, July 3, 2010

ape woi2???xde name ke??

Ok..kali ni aku cube luangkan sikit mase untuk menaip sebarang due topik yang da bersarang dalam kepale otak aku nih sejak sekian lamenye..

sepanjang cuti sem nih,aku ade wat keje part time,,ade la beberapa..tapi yang aku nak highlightkan kat sini ialah mase aku kerja kat kantin sekolah rendah..

dalam semua kerja aku mase cuti sem nih, kerja nih yang aku paling suke ngan enjoy skali..sebab ape??dah tentu le sebab budak2 sekola yang comel2 kiut miut nak mampos..tapi kali ni aku bukan nak crite sal kekiutan diorang..aku lebih tertarik dengan nama diorang..

sungguh aku terpesona dengan nama yang diberikan ibu bapa diorang..nama budak2 sekarang dah moden..bukan macam zaman dulu..kalau dulu2 nama nak nama bunga jek..Siti Melur..Mawar Merah..Putri Cempaka..Siti Cengkih..Wafiyyah Orkid..Nur Rafflesia<--erk?!ade ke??rasenye xde lagi kot~..Bawang Putih Bawang Merah *oke,ni sayur ye kengkawan..bukan bunga*

lepas tuh da ikut nama2 arab..or nama2 yang ade maksud baik dalam bahasa arab..Nor Ain..Khairrunnisa'..Nasehah Syamin..Farahin..Hafizah..Izyan..Nor Madinah..Atikah..Putri..Aqilah..Laila..Najwa..Semah Asmah and so on and so forth..*peh,da kluar da kamus2 nama wanita aku nih..ni sume name kengkawan le nih..haha*

trend lepas tuh pulak name nak sambung2 biar panjang2..contoh macam Putri Akmalia Mirza Ernawati Kuznakova bin Abu..korang nampak tak name tuh jadi berat sebelah??name anak punye la panjang..tapi tang nama bapak ciput jek..mase exam nanti da bazir lima minit nak tulis name jek..tak pon nanti time nak nikah,silap2 leh putus nyawa lakinye..yela,nak akad nikah kene senafas jek..mane boleh stop2 mase akad nikah..tapi ni kire baik lagi bab name bapak die Abu jek..cube kalo name bapak die pulak Syed Borhanuddin Khairuddin 'Alaudin Rithaudeen Syihabudin Nazarudin Shah...memang nak kene sedia graduan masterskill Paramedik kat sebelah la mase nak akad nikah tuh..tak pon sebulan sebelom nikah,laki tuh kene training bernafas lam air gamaknye..biar nafas panjang..huhu..ade tuh letak name anak panjang-panjang,last2 die yang letih nak panggil nama anak tuh..tengok2 panggil name 3/4 urop jek cam abu..ali..adam..eton..nab..haa,kan da nyesal..haha
*eh2,korang perasan tak name pompuan tuh kalo diambil pangkalnye jadik name ape??hihi*

lepas tuh name da start nak joint venture ngan nama2 omputih..Syahira Eva..Fasha Sandal Crocs..Pameklampard dan macam2 lagi..

kadang2 nak nampak romantik sikit,bagi name anak tuh gabungan name mak bapak sendiri..kalau mak name Maznah,bapak pulak namenye Daud..tak ke nanti name anak tuh jadi MazDa..kan da jadi name kete budak tuh..ish3..

kat kantin sekola ni pulak ade sorang budak lelaki tuh namenye Hafiz Carlos..pandai bapak die cari name yek..ade tuh pompuan name Ainul Laquisha..ape makne Laquisha weh?siyes xtau dari mane asal name tuh..tapi kebanyakannye da ikut2 name artis2 or drama2 kat tv..aku bet nanti lagi tujuh tahun kat sekola rendah akan ade name2 macam Suri Bakawali ,Nur Kasih, Awan Dania, Si Capik, Ezora, Noktah Erna dan segala macam name2 drama tv sekarang nih..sebab sekarang pon ade budak pompuan kat sekola tuh namenye Nur Impian..maybe mak die suke tengok cite Putri Impian kot dulu..

macam-macam hal la kalo nak cerite pasal name nih..korang nanti kalau ade anak,bagi name bese2 suda la..xpayah la nak lawan2 ngan jiran tetangga sanak saudara nama anak sapa lagi terer..letak nama elok-elok kan lagi bagus..sebab nama nih doa..bile kite panggil ngan nama yang baik2,insyaALLAH baikle jadinye..owh,no wonder la aku susa nak faham mase belajar..ni sume salah korang la xpanggil aku ngan nama betol aku..asik Pamek..Pamek..patotle rezat makin kemek..dah2..panggil aku Fahmi..moga2 aku cepat faham..haha..
bebudak pon da pandai nak demand name sendiri~


p/s: nama penuh aku Alfahmi bin Abdul Fattah..sesape belajar arab leh detect tak kat mane salahnye nama aku tuh??sape dapat cari memang pandai


18 comments:

mv medi said...

name saye mohd amirul hamdi bin mohd alwi.
boleh panggil saye amirul je.

pameklampard said...

natang mung..aku panggil medi jek xkire..nk medi jugak..haha

mEEnmeSSi said...

besh !

bp ade nme aku..hehe

em nme ko slh bap spatotnye lau bpk abdul..ko pon kne la abdul kn..
xpon lau ikot arab kat lepas Al kene ade sengkang cmni Al-Fahmi..

kan2??hebakk x aku

farahin khairi said...

pamek. aku honoured ade name aku. nme penuh aku norfarahin binti mohamed khairi. nme abah aku yg pnjg kn? hahahaha. eh slp.. fahmi laaa~ ;p

pameklampard said...

meen: salah sama sekali..apesal plak nk kene ikut name bpak pulak..ingat name ak nih keturunan ke mcm putri,megat,syed n so on..lg satu mne de sengkang2 nih..

pameklampard said...

farahin : haha..tapi xde la panjang sangat sampai senget2..still normal lg..aiceceh panggil fahmi..hua3

imanmanan said...

alfahmi --> alfahmu, mubtada mansub biddhommah! puas ati kau?

kan? kan? salah malu je. haha

syahira ariff said...

aku tak reti bahasa arab,tatau tatau !hehehe

jauh woo beza pamek dgn fahmi,mgkin org buncit jeles ngan perut kau yg lebih kemek dr diorang,sbb tu diorang gelar camtu,hehe,sabar ajerla =]

nama bakal anak aku siti adamaya mungkin


ekekeke

pameklampard said...

iman: haha..istilah2 tuh ak pon da lupe..tp name aku ade 'al', so xleh ade dhomir kat blakang tuh..mungkin btol la ape ko ckp tuh..haha

pameklampard said...

cik tengku syahira: haha..ko blaja gak arab kn??hihi..hmm,name pamek tuh ak pon xtau dr mane mule..tp mse skola mnengah le stat panggil pamek..mase skola rendah orang panggil 'al' jek

PICAGARI said...

hahahha...rolling on d floor..

dah fikir nama anak ko akan datang......????
share skit.....

pameklampard said...

hemmm..maybe drama terbaru kat tv3 tuh kot..laila asyikin..eh xbest2..adik ak da name laila..hmm,ape lg ek name drama2 yang best..ilusi??siti ilusi..haa,sedap gak tuh..haha..kalo laki bg name arjuna..haha..tapi bergantung gak r kat drama2 yang lagi baru..kalo ade lagi sedap,lagi bagus..haha

syahira ariff said...

hahahaha,anak pamek nama aper yer nanti
jangan letak siti maradona dahler
keh keh keh!

PICAGARI said...

asal ko nak letak namer anak ko kne refer dr drama plak..jgn ckp kat aku yg ko nak suh anak ko jd pelakon....hancur dunia hiburan....hahahhaa

cikWawa ORKID said...

uit!..nme ak pon ko letak gak ke..sekeh kang

Nur Mudrikah said...

akhi alfahmi...hehe..
mrujuk b.a yg ak da ingat2 lupe tu, kalo fahmi,xyah ade al..so kalo ade al, jd alfahm je kot..hihi

name korang ni byak pnjang2, tgk name ak pendek je..hanida..sekali sebut je..

pameklampard said...

cik tengku : maradona??xminat ah name tuh..huhu

pica: haha..ak xhingin pon anak ak jadi pelakon..nak ajar diorang jadi imam mude..huhu

pameklampard said...

wawa : hehe..nk letak name sape lagi??hihi

nida : btol2..nak wat cane kan..dah termaktub di loh mahfuz name aku camni..erk??btol ke ek??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails